Mindre Gultofskakadua       Cacatua sulphurea      Yellow-crested cockatoo      Cites A Art som är utrotningshotad   

Längd:33 cm Livslängd:+ 40 år Vikt: 250-350 gram Kommer från:  Indonesien

Minsta burstorlek för en fågel  mellan 26- 35 cm : Höjd 80 cm. Bredd 120 cm. Djup 70 cm. 

I naturen lever dom i skogsområden, men kan även ses över öppna fält. Dom flyger gärna i flockar på ungefär 20 individer, lever i par. De lever mest av frön, bär, frukt, nötter och vissa blommor. De sägs vara vänliga och fredliga.

De är dock mycket aktiva och energiska fåglar, om än lite blyga. Men de är inte så krävande som de större kakaduorna. De behöver mkt uppmärksamhet och sysselsättning.

Den har helt vit fjäderdräkt, förutom en lång, gul tofs och citrongula kinder samt att undersidan av vingar och stjärt är också gula.

Arten är citeslistad A vilket innebär att arten är utrotningshotad i vilt tillstånd och handel med arten som tamfågel endast får ske då cites-tillstånd finns.Fågeln blev populär som sällskapsdjur under 70-talet då de fångades in i mängder, vilket, tillsammans med skogsskövlingar, har resulterat i att de numera är utrotningshotade.

Kakaduor är generellt inte goda talare utan den är mer känd för alla sina tricks och konster som att dansa. De är mycket intelligenta och aktiva och kräver mycket sysselsättning. Kakaduor kan vara mycket högljudda och skrika mycket högt och gnager gärna sönder allt av trä. jag tror man får vara en speciell människa för att ha kakadua ;)

De är ofta väldigt kelsjuka och väljer en favorit i familjen. De kan därmed bli aggressiva mot andra pga svartsjuka helt enkelt.

 

Läte
 


Copyright. Fråga innan om ni vill använda bild eller text. För kontakt maila rytterling@live.se