Artikel i ämnet av Alexandra Löwendahl

Det allra bästa är ju att vistas ute i den "riktiga" solen så mycket som möjligt. Vitamin D behöver UVB-ljus (315-290nm) för kunna bildas vilket papegojor som vistas mycket inomhus inte får. Vitamin D spelar en särskilt viktig roll i upptagningen av kalcium när fodret innehåller låga halter av detta.Ungar behöver mer kalcium då de har en snabb skelettillväxt. Äggläggande honor har också ett större behov för äggskalsproduktionen.
Många dieter för papegojor i fångenskap har brist av både kalcium och vitamin D och kan orsaka ämnesomsättningssjukdom.

2,4% UVB 12% UVA (minst 4 timmar) När du skruvar i lampan ska du se till att absolut inte ta i den delen som lyser! Fettet på fingrarna kommer att försämra både hållbarhet och ljusgivning.

Försök hitta en dygnsrytm då gojan får vara i ”solljus”. Exakt hur länge man ska ha lampan tänd kan jag inte få något exakt svar på. Det varierar mellan två till tolv timmar, själv har jag ungefär 4 timmar den mörka årstiden. När det är soligt och de varit ute osv så har jag den inte på alls.


Dock kan din goja få häckningsidéer av det plötsliga ljuset i buren. Gojans kropp tror helt enkelt att det är vår/sommar. Har du en goja som lägger mycket oönskade ägg bör du använda lampan med måtta.

Jag vill dessutom understryka att alla fåglar som har en sådan här lampa MÅSTE kunna söka ”skugga” när den själv vill det.
Glöm inte det!


Ha ett säkerhetsavstånd på mellan 45– 60 cm från gojan.

Gojor gillar att bita i saker. Lampan, eventuella sladdar och stativ ska inte gå att komma åt om gojan är ensam. Papegojan ska inte heller kunna slänga vatten, skvätta vatten eller annat på lampan.
El och vatten är ingen bra kombination.
Personligen tycker jag lampan har ett ganska vasst ljus, så har du tänkt ha lampan i till exempel vardagsrummet, så rikta den från soffgruppen.
 

Info från nätet: Förbättrar välbefinnandet för alla fåglar. UV-ljuset behövs för att fågeln skall kunna ta upp tillräckligt med D-vitamin så att kroppen kan ta upp ordentligt med kalk. Då våra burfåglar kommer från mera tropiska breddgrader räcker inte ens UV-ljuset vi har, annat än den tid de kan vistas utomhus på sommaren. Därför behöver vi tillsätta UV-ljus till våra burfåglar. Brist på UV-ljus kan ge kalkbrist vilket är mest vanligt hos större papegojor(spec. Grå Jako). Lampan bör sättas vid ena kanten av buren så att fågeln kan dra sig undan från ljuset. Lampan måste bytas ut varje år, även om lampan lyser. Intressant fakta: Fåglarna ser färger annorlunda än vad vi gör. UV-ljuset gör att fåglarna ser varandra i helt andra färger än oss. Detta kan spela stor roll för fåglar vid tex val av partner och vid häckning. Hos fåglar som inte kommer igång att häcka kan det helt enkelt vara så att de inte ser sin partner som tillräckligt intressant för att de inte har "rätt" färger.


Många fåglar som matas med en diet med låg halt av vitamin D och kalcium lider av rubbningar i kalciummetabolismen, vilket kan ge allt i från ben-deformationer hos unga papegojor till kalciumunderskottsanfall och dåligt reproduktionsresultat hos vuxna fåglar. Grå jako har visats att ha en ökad förekomst av klinisk kalciumbrist och bendeformationer jämfört med andra papegojarter. Skelettdeformation är särskilt vanligt bland handmatade grå jako. Detta kan tyda på ökat behov av UV-ljus. Det räcker inte med att ha buren vid fönstret då uvb inte kommer igenom glas.

The recommended allowance of Vitamin D3 for a maintenance diet is 1000 IU/kg. _____________________________________________________________________________________________________________

Sen är det lämpligt att ha en svag nattbelysning, jag har t.ex. en liten ljusslinga som går på batteri (detta för att det inte ska vara helt svart även om det blir strömavbrott.


Copyright. Fråga innan om ni vill använda bild eller text. För kontakt maila rytterling@live.se