Goffins kakadua      "Goffin cockatoo"   " The Tanimbar Corella"     Cacatua goffiniana     Cites A

Längd:31 cm Livslängd: 40-60 år Vikt: 350 gram Kommer från: Indonesien

Minsta burstorlek för en fågel  mellan 26- 35 cm : Höjd 80 cm. Bredd 120 cm. Djup 70 cm. 


 I naturen lever dom i skogsområden, men kan även ses över öppna fält.

Goffinkakadua  eller som den i bland kallas Tanimbarkakadua tillhör familjen kakaduor och kommer från området runt Bandasjön i Indonesien. Den är den minsta Kakaduan om man inte räknar Nymfkakaduan.

Den har den karakteristiska höj och sänkbara tofsen som många av kakaduorna har, den höjda tofsen visar när kakaduan är rädd eller exalterad. Den har vit fjäderdräkt med några rosaaktiga fjädrar mellan den grå näbben och ögonen och på undersidan av tofsfjädrarna. Undersidan av ving- och stjärtfjädrarna har en gulaktig ton.


Arten är citeslistad A vilket innebär att arten är utrotningshotad i vilt tillstånd och handel med arten som tamfågel endast får ske då cites-tillstånd finns.Fågeln blev populär som sällskapsdjur under 70-talet då de fångades in i mängder, vilket, tillsammans med skogsskövlingar, har resulterat i att de numera är utrotningshotade.

Kakaduor är generellt inte goda talare utan den är mer känd för alla sina tricks och konster som att dansa. De är mycket intelligenta och aktiva och kräver mycket sysselsättning. Kakaduor kan vara mycket högljudda och skrika mycket högt och gnager gärna sönder allt av trä. jag tror man får vara en speciell människa för att ha kakadua ;)

De är ofta väldigt kelsjuka och väljer en favorit i familjen. De kan därmed bli aggressiva mot andra pga svartsjuka helt enkelt.

Goffin kakaduan skiljer sig något från övriga papegojor genom att den inte är en utpräglad vegetarian, Den kan t.ex. tänka sig en och annan mjölmask och även andra små insekter. Födan består i övrigt av frön frukt och grönsaker.

Klicka för att höra deras läte:


Copyright. Fråga innan om ni vill använda bild eller text. För kontakt maila rytterling@live.se