Varför gör de det, vad är det som framkallar det? Det finns MÅNGA olika orsaker, både fysiska och psykiska. Hur gör man på bästa sätt för att de skall sluta? KAN man få dem att sluta??

Dessa frågor intresserar mej som sagt. Jag är övertygad om att det inte finns något recept på hur man får bukt med detta, utan att det är helt olika från individ till individ. Varje fågel med detta problem har sin egen historia.. sina egna behov.. sina problem. Jag är övertygad om att man kan få många att sluta men inte alla. Detta är mina erfarenheter, tankar och funderingar i ämnet.

Misstänker du att din fågel börjat plocka sej?

Ta det lugnt.... överför inte din ängsla och oro på din goja... låtsas som ingenting ;) Lättare sagt än gjort ,men om man börja säga NEJ eller på annat sätt uppmärksammar när de plockar eller över-putsar sej så kan det göra mer skada än nytta. Ignorera och avled.

Fundera på hur det ser ut för gojan: Sällskap av människor, Fågelvän, Tillräckligt med utrymme, Aktivering, Sömn, Fukt, Ljus, Kost, .. kan det vara sexuell frustration? Något nytt som hänt?

Det första man ska göra är att gå till en veterinär för att utesluta fysisk sjukdom.

Exempel på orsaker till fjäderplockning:

KORT SAMMANFATTNING OM VAD MAN KAN BÖRJA MED ATT GÖRA:

Vet. Marianne Thornvall, om fjäderplockning.

 


Copyright. Fråga innan om ni vill använda bild eller text. För kontakt maila rytterling@live.se